logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Concert: Bite the Gnatze

De presentator spreekt over klunen bij de aankondiging van de jazzformatie Bite the Gnatze. In zijn cabareteske betoog refereert hij aan de ijzige kou buiten de Leidse Burcht. Je zal inderdaad moeten klimmen en dalen over de uiteenlopendste omstandigheden die Bite the Gnatze je opdringt om het einde van de rit te halen. Maar dat gebeurt allerminst in vriestemperaturen: hier wordt geïmproviseerd in het heetst van de strijd.

Bite The Gnatze is de band van Paul Pallesen, bespeler van gitaar, banjo en bouzouki. Het ensemble behoort al bijna twee decennia tot de eigenzinnigste jazzbands in Nederland. En toch is het zevenmanscollectief weinig bekend. Feit is dat Pallesen prachtige composities en sterke melodieën schrijft en telkens de juiste, creatieve muzikanten vindt om deze in te vullen. Ook op de recentste cd, Peeling of Slowly, word je overdonderd door een fijne balans tussen compositie en improvisatie. De groep speelt veel stukken van deze laatste plaat. Bite the Gnatze speelt met emoties. Denk ook aan een guitige deuntjes en gortdroge humor, vooral van percussionist Alan Purves. De Amsterdamse Schot doet waar hij goed in is: de fraaiste geluiden halen uit de mafste instrumenten. Zoals tijdens Blues under the Kilt waarin hij met serieuze blik wandelt met feesttoeters tussen zijn benen.

Ook typisch Bite The Gnatze: de onmogelijke mix van instrumenten. Saxofoons, klarinetten, vibrafoon, piano, lap steel, trombone, contrabas, snaren en percussie zorgen voor de meest buigzame kleurschakeringen.

Het indrukwekkendst is het samenspel. De grooves zijn opgebouwd door talloze lagen die naast, door en om elkaar heen lopen en vanuit de compositie langzaam winnen aan improviserende elementen. Of andersom. Zo klinken gecompliceerde puzzelstructuren superspontaan. Solo's zijn gedrenkt in het meerdimensionale bandgeluid. Slechts een enkele keer neemt iemand de leiding - wat gelijk met grote overtuiging gebeurt.

En zo heeft de presentator een beetje gelijk met zijn kluunvergelijking. Want frisser dan Bite the Gnatze kan jazzmuziek niet klinken.

Tim Sprangers
(http://www.volkskrant.nl/archief/recensie-jazz-bite-the-gnatze~a3380847/)

Gerelateerd:

Website: klik hier...