logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Congo: Het rijkste land ter wereld

Peter Verlinden (°Duffel, 9 juli 1957) studeerde aan de K.U.Leuven Politieke Wetenschappen (1979) en Communicatiewetenschap (1983) en maakte licentiaatsthesissen over 'Extreemrechts binnen het Vlaams-Nationalisme' en 'De objectiviteit van de BRT-berichtgeving van 1960 tot 1974' (graden: telkens onderscheiding). Van 1993 tot 1995 neemt hij de universitaire studie weer op, met een 'Master of Social and Cultural Anthropology', ook aan de Universiteit van Leuven.

Zijn professionele loopbaan begint als assistent departement politieke wetenschappen aan de K.U.Leuven (Prof. Wilfried De Wachter, 1982), journalist bij Het Belang van Limburg (hoofdredacteur Hugo Camps, 1983), public relationsmedewerker bij de Belgische Boerenbond (André Smout, 1984), videoproducent voor de Standaardgroep (1985) en zelfstandig audiovisueel producent (1986). In 1987 komt hij in dienst van de BRTN-radio, eerst als journalist bij de Wereldomroep (nu: Radio Vlaanderen Internationaal), dan bij Radio 1 (Het Kraaienest, later: de Kleren van de Keizer).

Tijdens een overstap van ruim twee jaar naar het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens (1989-1991) komt hij intens in aanraking met het Afrikaanse continent. Er volgen dienstreizen naar ondermeer Zaïre (nu: D.R.Congo), Rwanda en Burundi, maar ook naar verschillende Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen waarmee samengewerkt wordt. Terug op de BRTN (nu: VRT), nu de televisienieuwsredactie, vanaf april 1992, krijgt hij de kans om die terreinervaring ook journalistiek verder uit te bouwen. Sinds voorjaar 1993 volgt hij voor Het Journaal (Eén) en het duidingmagazine Terzake (Canvas) de situatie in (vooral) Rwanda, Burundi en (sinds 1996) Zaïre (D.R. Congo), met vele reportagereizen naar die regio. Geregeld brengt hij ook verslaggeving vanuit het gebied voor VRT-radio en verzorgt hij een langere reportage voor Panorama (TV1/Canvas) en Koppen (Eén). Sinds 1997 volgt hij ook Canada en meer specifiek de situatie in en om Québec voor de VRT-TV-nieuwsdienst. Van juli 1998 tot mei 2005 stond Peter Verlinden ook aan het hoofd van de buitenlandredactie van de VRT-televisienieuwsdienst. In die functie gaf hij geregeld lezingen in binnen- en buitenland over de aanpak van de internationale berichtgeving op de Vlaamse openbare omroep.Gerelateerd:

Website: klik hier...