logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Oliver, Janssen, Joling: Het Vijfde Seizoen

Het Vijfde Seizoen: muziektheater

De drie eeuwen oude Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi klinken mooi maar passen niet meer in deze tijd, waarin de aarde opwarmt. Het klimaat verandert, de seizoenen krijgen extreem hoge temperaturen en de natuur raakt van streek. Tussen de winter en de lente heeft zich zelfs een mistig seizoen ontwikkeld, waar de tijd stil staat. Tijd voor een frisse wind. 
 Guus Janssen componeert vier seizoenen waarin iets van de Vier Jaargetijden van Vivaldi doorklinkt. Als ze alle vier tegelijk worden gespeeld vormen ze een nieuwe compositie, getiteld Het Vijfde Seizoen.
 Achter een kistorgel voor een zwarte achtergrond begint Janssen aan de Lente. Met zijn muziek roept hij een personage op, gespeeld door Teo Joling, dat op zijn beurt een fantasiewereld zichtbaar maakt door een gordijn met een bloembollenlandschap open te trekken en daarna een opslagplaats van rekwisieten te onthullen, stille getuigen van ooit gespeelde drama’s. Achter het bloembollengordijn klinkt de viool van Mary Oliver die Guus Janssen begeleidt.  Als Joling het gordijn voor de organist trekt, waardoor die verdwijnt, komt Oliver in beeld. Samen spelen Oliver en Joling vijf scènes die op allerlei manieren muzikaal, dramatisch en geestig de vier jaargetijden als thema hebben. 
 Ze reizen naar de lente, de zomer, de herfst en de winter die ze bouwen van voorwerpen die ze in de opslagruimte vinden. Aan het eind van de winter staan ze voor de Styx. Als ze de lente willen bereiken moeten ze de rivier oversteken. Het is niet zeker of dat lukt.
 Grondmist over het toneel, Joling roeit in een onzichtbare skiff door de mist. Achter in de boot speelt Oliver Het Vijfde Seizoen die de overtocht met Italiaanse klanken kleurt. Ze verdwalen in de mist. Oliver verdwijnt uit het zicht. Joling vist verlepte tulpen uit het water, klapt een tafelblad uit en luistert achter het raam naar Guus Janssen die weer op het kistorgel speelt. Vanachter het raam sluit hij de luiken en verdwijnt uit het zicht. Janssen sluit zijn concert af.

Gerelateerd:

Website: klik hier...