logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

EXTRA: Namibian Tales

Namibian Tales – Kalahari Encounters

 

(Nederlands)

Een jaar na de release van hun zeer succesvolle debuutalbum Itaala– dat werd uitgeroepen tot ‘Beste in Nederland geproduceerde Wereldmuziek album’ – zijn Namibian Tales terug met een nieuw en baanbrekend project. Waar Itaala de neerslag was van de eerste muzikale verkenning die zangeres Shishani ondernam naar haar Namibische roots, is Kalahari Encounters het resultaat van een intense samenwerking van de groep met muzikanten uit de Kalahari woestijn.

Kalahari Encounters is niet alleen een eerbetoon aan het unieke erfgoed van de San – vaak ‘Bosjesmannen’ genoemd – maar ook een muzikale dialoog met deze oorspronkelijke bewoners van Namibië en omringende landen, die er tegenwoordig helaas veelal geminacht worden en een marginaal bestaan leiden.

Tijdens intensief veldwerk in de Kalahariwoestijn raakten oprichters Shishani Vranckx en Sjahin During gefascineerd door de schoonheid en de onvermoede complexiteit van de samenzang en de polyritmiek van de San. Het inspireerde hen tot het ontwikkelen van nieuw repertoire voor een gezamenlijk project van het kwartet uit Amsterdam met vier ‘grootmoeders’ uit de San gemeenschap die wonen in het dorp //Xoa /oba.

Deze cd bevat opnamen van de eerste vrucht van deze bijzondere samenwerking: een tweetal concerten dat in Juni 2017 plaatsvond in de Namibische hoofdstad Windhoek. Kalahari Encounters is geen poging om de ‘zuivere’ traditie te behouden, maar juist een gezamenlijke verkenningstocht waarbij lokale traditie met respect wordt gemêleerd met muzikale inspiratie van elders.

Het resultaat is een film voor oren, die ook de rest van het lichaam niet onberoerd laat en de luisteraar meevoert naar een wonderlijke wereld waar de zelden gehoorde samenzang en het complexe handgeklap van de San nadeloos versmelten met de warme tinten, het hechte samenspel en de ritmische ‘drive’ van het kwartet.

 Namibian Tales

“Kalahari Encounters” 

Live at Warehouse Theater Namibia

 JU/'HOANSI SINGERS

Seg//ae N!ani - vocals

Baqu Kha//an - vocals

//Ao N!ani - vocals

N!ae Komtsa – vocals


Shishani - vocals & guitar

Debby Korfmacher - kora, mbira, vocals

Bence Huszar – cello 

Afron Nyambali – bass

Sjahin During – percussion set

 Gerelateerd:

Website: klik hier...