logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Film: Round Midnight

In de film ‘Round Midnight staat de bepop, een technisch veeleisende jazzvariant die in de naoorlogse jaren een grote opbloei kende, centraal. Het verhaal van de film is eenvoudig en draait puur om de vriendschap tussen de Amerikaanse tenorsaxofoon speler en de Fransman die een groot fan van hem is.

De rol van Amerikaanse tenorsax muzikant wordt gespeeld door een jazzmuzikant van formaat: Dexter Gordon. En van spel is eigenlijk weinig sprake, Dexter Gordon is gewoon zichzelf in de film. Het belangrijkste onderdeel in de film is dan ook de jazzmuziek, waarbij Gordon op prachtige wijze de saxofoon bespeelt. De muziek in de film is afkomstig van een andere grootheid op jazz gebied, Herbie Hancock, met natuurlijk veel improvisaties op muziek van grootheden als Cole Porter en George Gershwin . Zowel Hancock als Gordon hebben meerdere nominaties en onderscheidingen voor hun aandeel in de film gekregen. De muziekscore van Hancock leverde hem een Oscar op, waarbij Gordon voor zijn spel een Oscar nominatie kreeg. Beide zijn ook genomineerd voor de Golden Globe. De muziek in de film wordt live gespeeld, niets is achteraf ‘gedubbed’ of toegevoegd.

Hancock speelt trouwens ook zelf mee in de film, in de rol van de pianospelende bandleider Eddie Wayne. Een andere opmerkelijke naam op de castinglijst is natuurlijk die van regisseur Martin Scorsese, die een kleine rol speelt als het karakter Goodley.
Ook de Franse regisseur Bertrand Tavernier, die samen met David Rayfiel eveneens het script voor de film heeft geschreven, viel diverse nominaties ten deel. Tavernier is een groot liefhebber van de Franse keuken en de jazz muziek. Dat laatste blijkt zonder meer uit deze verfilming. Het zijn vooral de jazzmuziek en de sfeer die deze film zo bijzonder maken.

Gerelateerd:

Website: klik hier...