logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

I Compani

In 1985 werd I COMPANI op slag bekend door het programma Fellini/Rota. Dit was een combinatie van scenes uit diverse films van Fellini (la Strada, la Dolce Vita, 81/2, Amarcord, Roma etc.) met live muziek van Fellini's huiskomponist Nino Rota.
De meeslepende, melancholische maar ook vaak humoristische muziek van Rota werd door bandleider Bo van de Graaf bewerkt voor een modern jazzseptet met veel ruimte voor improvisaties. Dit programma werd meer dan 100x gespeeld in binnen en buitenland. In 1985 bracht Bo van de Graaf een bezoek aan Fellini in zijn filmstudio (Cinecitta) te Rome alwaar hij hem blij verraste met de eerste LP van I Compani.

Hoewel I Compani de muziek van Rota nog steeds speelt (regelmatig nieuwe arrangementen) staat er momenteel meer eigen repertoire op het programma.
Deze stukken worden voornamelijk geschreven door Bo van de Graaf. I Compani tapt uit vele muzikale vaatjes, er zijn invloeden uit (moderne)jazz, funk, modern klassiek, circusmuziek, wereldmuziek etc, Toch heeft de groep een duidelijk eigen geluid. De muziek is zeer dynamisch en verrassend. Absurde wendingen en stijlbreuken worden met groot gemak uitgevoerd.

I Compani speelt concerten op de meest uiteenlopende muziekpodia. Grote en kleine jazzpodia, (film)festivals, scholen, buitenevenementen, etc. enkele hoogtepunten zijn optredens op festivals als: Boulevard of Broken dreams, Ned. Filmdagen, Nacht van de poezie, Amsterdamse Uitmarkt (vele malen) Klap op de Vuurpijl, filmfestivals in Gent en Rotterdam, theater a.d. Werf, Jazzfestivals in Le Mans, Mulhouse (frankrijk) Leicester (Engeland.) Frankfurt, Vilshoven, Hamburg, Keulen, Bielefeld, Unna, Kassel etc (Duitsland), Guimaraes (Portugal), Zurich (Zwitserland), Wenen (Oostenrijk), Northsea Jazz Festival 1998./1990/2004

Vanaf het begin tot eind 2006 speelde I Compani ruim 800 concerten c.q. voorstellingen.
I Compani was te gast in vele radio en TV programma's in Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk.

Regelmatig wordt de bezetting uitgebreid met gasten. Zo speelden o.a. mee: trombonisten Joost Buis, Bernard Hunnekink, Chris Abelen en Toon van Ulsen, Trompettisten: Felicity Provan. Gitariste Corrie van Binsbergen, saxofonisten: Maarten van Norden, Fred Leeflang, Frans Vermeerssen, Sonja Griefahn, marimba/keyboardspeler Hans Hasebos en cellist Ernst Reijseger. zangeressen: Quirine Melssen, Simin Tander enz.enz.


Naast het medium film speelt het theatrale element ook een belangrijke rol. Bij menig concert zijn bijdragen van acteurs, clowns, acrobaten en dansers te zien.

Een Duitse krant schreef naar aanleiding van een concert :
"De muziek van I Compani biedt een kaleidoskoop aan expressievormen en temperamenten die vaak meerdere keren in de deels concertant breed opgezette stukken wisselen. Maar zelfs in de meest woeste stukken komen lyrische momenten bovendrijven. I Compani is als een levend organisme: altijd in beweging en zich ontwikkelend. Het onderhoudende, luchtig georchestreerde pianospel, doordringende basklanken, dat is MUSIC TO GET LOST IN . Zowel realistisch als surrealistisch, doordrenkt met spirituele en bewustzijnsverruimende kracht. Het is muziek die haar eigen tijd neemt. Muziek die de realiteit in zich opneemt en vervolgens een eigen werkelijkheid schept. Met alle dromen en illusies die daarbij horen. "Gerelateerd:

Website: klik hier...