logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Concert: Son Bent Braam


Son Bent Braam

Het XYZ der Bik Bent Braam (1995) is een hoogtepunt in de Nederlandse Jazz. Het programma bestond uit 26 stukken, elk stuk voor elke letter van het alfabet en werd destijds beschouwd als zijn (voorlopige) meesterwerk. De recensies spraken van “perfect evenwicht tussen het klassieke bigband-idioom en een meer eigentijds geluid”. Na 25 jaar, en vele concerten met diverse bands en in diverse stijlen, bewerkt Braam Het XYZ tot een Latin versie onder de titel “El XYZ de Son Bent Braam”.

Deze nieuwe bewerking wordt uitgevoerd door een mix van ervaren en jonge topmusici bestaande uit: Angelo Verploegen (Trompet), Joel Botma (Trompet), Ilja Reijngoud (Trombone), Efe Erdem (Trombone), Efraim Trujillo (Sopraansax/Fluit), Bart van der Putten (Altsax), Frans Vermeerssen (Tenor/Sopraansax), Jesse Schilderink (Tenorsax/Klarinet), Aty de Windt (Bas), Martin Gort (Percussie), Andre Groen (Percussie), Danny Rombout (Percussie), Michiel Braam (Piano & Composities).

Michiel Braam
Rond de uit Nijmegen afkomstige pianist en componist Michiel Braam is de afgelopen periode enige radiostilte ontstaan. Begrijpelijk omdat hij te maken kreeg met subsidieperikelen en ondertussen ook nog een veeleisende baan had aan ArtEZ Arnhem. De Bik Bent Braam is zijn meest ambitieuze initiatief en de afgelopen jaren heeft hij zich verdiept in Zuid-Amerikaanse ritmes. Eerst in kleine configuraties, maar nu ook met zijn 13-koppige orkest. Tijdens Stranger Than Paranoia presenteert hij een latin versie van de 26-delige compositie waarmee hij bijna 25 jaar geleden furore maakte, die nu omgedoopt is tot ‘El XYZ De Son Bent Braam’. Het orkest swingt als nooit tevoren en er wordt met passie gespeeld. Braams pianospel is krachtig en de saxofonisten Efraïm Trujillo en Jesse Schilderink zetten, aangevuurd door de kopersectie, Paradox in vuur en vlam. Trombonist Ilja Reijngoud zorgt voor de mooiste solo van de avond en de krachtige percussie voert de muziek op naar tropische temperaturen. Een geslaagde en onvergetelijke start van een meer dan avontuurlijke festival. Gerelateerd:

Website: klik hier...