logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Film: The Life and Death of Peter Sellers

The Life and Death of Peter Sellers

 Geoffrey Rush excelleert als Peter Sellers

 Jan Pieter Ekker (de Volkskrant)

 Slechts 54 jaar was acteur Peter Sellers toen hij in 1980 stierf aan een hartaanval. Hij speelde in meer dan zeventig films, waaronder de klassiekers The Pink Panther (1963), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964 - een magistrale driedubbelrol), The Party (1968) en Being There (1979 - zijn meest dierbare rol). Sellers kreeg drie Oscar-nominaties en werd geridderd door de Engelse koningin.

 Voor zijn film over de Engelse komiek baseerde Stephen Hopkins (die eerder films als A Nightmare on Elmstreet 5, Blown Away én de tv-hit 24 regisseerde) zich op documentaires over zijn leven en op de home movies die Sellers zelf maakte, op interviews met, en op boeken over de acteur. Belangrijkste bron is de vuistdikke biografie The Life and Death of Peter Sellers uit 1994, waarin Roger Lewis een ontluisterend beeld schetst van de acteur. Sellers wordt neergezet als een destructieve, egocentrische, overspelige, leugenachtige, wispelturige, wantrouwende twijfelaar. Een man zonder eigen identiteit.

 Ook Hopkins spaart zijn protagonist niet. Na de fraaie, Pink Panther-achtige begintitels gaat het in een razend tempo van huwelijk naar scheiding, van depressie naar hartaanval. Sellers was een echtgenoot en een vader van niets. Zijn eerste vrouw (Emily Watson) en kindertjes verlaat hij omdat hij denkt dat Sophia Loren net zo veel voor hem voelt als hij voor haar. Hij laat zich leiden door een opportunistische zielenknijper (Stephen Fry), die zich door de Hollywood-studio's laat betalen om Sellers carrière in iedere gewenste richting te sturen. De charlatan leest in zijn kaarten dat de initialen BE Sellers geluk zullen brengen, er op rekenend dat hij aan Blake Edwards zal denken en opnieuw in een Pink Panther-film zal spelen. Het loopt anders: als Sellers in de krant leest dat Britt Ekland (Charlize Theron) in het land is, stort hij zich op de piepjonge actrice. Niet veel later trouwen ze.

 Fraaie anekdotes; The Life and Death of Peter Sellers zit er vol mee, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje. Verklaren of duiden doet Hopkins niet. Alle gedragingen worden teruggevoerd op Sellers' gigantische moedercomplex.

Maar ondanks de psychologie van de koude grond is The Life and Death of Peter Sellers zeer de moeite waard, door de fraaie artdirection en (aan)-kleding, en vooral door het fenomenale acteren van Geoffrey Rush. De Australische Oscarwinnaar (Shine) speelt niet alleen Sellers, hij speelt ook talrijke personages die Sellers speelde, in nagespeelde scènes uit Sellers belangrijkste films, en hij is ook nog eens te zien in de rol van een aantal van zijn tegenspelers. Als zijn moeder, zijn vrouwen en als de regisseurs Stanley Kubrick en Blake Edwards becommentarieert hij, recht in de camera kijkend, zijn eigen doen en laten.Gerelateerd:

Website: geen website bekend.