logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Concert: De Groote/Govaert/Serries/Verhoeven

DE GROOTE/GOVAERT/SERRIES/VERHOEVEN

ONNO GOVAERT : Al op de middelbare school speelde Onno Govaert (1987, Kaatsheuvel) met bekende Nederlandse jazzmuzikanten als Eric Vloeimans en Harmen Fraanje. Hij verhuisde naar Amsterdam om jazzdrums te studeren en studeerde in 2009 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn spel is op verschillende manieren beschreven als ‘innovatief’, ‘spectaculair’, ‘meedogenloos’, ‘bezeten door de duivel’ en ‘post Jim Black’. ‘Onno Govaert stookt de band op met spookachtige geluiden en een niet aflatende beweging’, aldus Chicago Reader, en de Volkskrant beschreef zijn stijl als ‘Vol initiatief en ongeremd.’  Naast zijn reguliere ensembles – Cactus Truck, Stadhouders / Goavert / deJoode, Feecho – speelt Onno met een breed spectrum aan creatieve muzikanten, waaronder Ab Baars, Terrie Ex, Andy Moor, Ken Vandermark, Theo Loevendie, Dave Rempis, Peter Jacquemyn, Joost Buis en Ig Henneman.

PATRICK DE GROOTE : Werd midden de jaren ’60 gepassioneerd door Jazz tijdens zijn studies en startte als trompettist in 1965 in het post-bop Jazzcombo van de Universiteit te Gent met o.a. Rudi Blondeel, Philippe Venneman, André Goudbeek….. Van 1967 tot 1972 vervoegt hij de avant-garde Jazzgroepen rond Paul Van Gysegem o.a. met Cel Overberghe (tenor sax), Ronald Lecourt (vibrafoon), Nolle Neels (tenor sax), Pierre Courbois (slagwerk, NL) en Jasper van ’t Hof (piano, NL).   Denk maar aan de ondertussen legendarische LP op (“Aorta” – Futura Records).  Hij is in die periode samen met o.a. Paul Van Gysegem ook actieve medeorganisator van vele Jazzconcerten in het Gentse alsook van de legendarische Avant-garde Jazzfestivals in het Gravensteen in het kader van de UNIV+ALFA Jazzclub.  Tussen 1972 en 2005 verdwijnt hij praktisch volledig van de Jazzscene wegens veelvuldig verblijf in het buitenland om beroepsredenen.  Vanaf 2006 zien we hem terug regelmatig verschijnen op vooral free-jazz sessions, concerten en festivals en speelt hij samen met de meeste Belgische muzikanten van de vrije improvisatie scene en vaak ook met internationale vedetten   John Dikeman, Raoul Vanderweyden,  Jeroen Van Herzeele, Erik Vermeulen, Dirk Serries,  Giovanni Barcella, Bart Maris, Paola Bartoletti,  Noel McGhie , Chris Joris, Marek Patrman en  talrijke anderen.  In 2017 neemt hij de CD “Boundless” (eNR) op in trio met Paul Van Gysegem (bas) en Chris Joris (percussie, piano, drums). De CD krijgt in binnen- en buitenland unaniem zeer lovende kritiek en staat zelfs op de lijst van de 10 beste Jazz albums van 2017 van jazzcriticus Andrey Henkin van The New-York City Jazz record

DIRK SERRIES : is niet je doorsnee improvisator. Hoewel hij sterk gepassioneerd is door de klassieke free jazz van de jaren zestig, zeventig en de huidige generatie, zijn talenten vinden zijn oorsprong ver weg van deze strekking. Meesterlijk in structuren, zijn technieken heeft hij weten te perfectioneren over de laatste 30 jaar (onder pseudoniemen vidnaObmana, Fear Falls Burning, Microphonics, in samenwerkingen en meer recentelijk onder zijn eigen naam), en steeds betrokken in het eerder abstracte en geluidsbewuste luik van de experimentele muziekscene. Serries, nu zonder zijn kenmerkende effects en repetitieve structuren en loops, en volledig afgestript, spreekt hij met zijn electrische en akoestische gitaren een naakte taal die opgebouwd is uit introverte frasering, pointillisme, bewuste manipulatie tot de occassionele energieke en snelle uitbarstingen.  Zo zijn er oa. de samenwerkingen met Steve Noble, John Edwards, Alan Wilkinson, KODIAN TRIO met Colin Webster en Andrew Lisle, YODOK III met Tomas Järmyr en Kristoffer Lo, John Dikeman, Benedict Taylor, Daniel Thompson en richtte hij eveneens groepsprojecten TONUS en IMPETUS GROUP op..Solo gaat hij in concert de uitdaging aan om dit verder te ontplooien. Dirk Serries is ook de artistieke drijfveer achter het A New Wave Of Jazz label, bekend voor hun gelimiteerde uitgaven op cd en vinyl.
 
MARTINA VERHOEVEN : Fotografe bekend voor haar abstracte organische fotografie waarin ze zich al meer dan 15 jaar verdiept maar eveneens voor haar album hoezen. Als muzikante heeft zich over de jaren heen gefocust op de electrische bas met 3 Seconds Of Air en op de contrabas in samenwerking met KODIAN TRIO, Colin Webster, Onno Govaert, John Dikeman, Dirk Serries, Benedict Taylor, Anton Mobin, etc.  Nu leeft ze voornamelijk haar eigenzinnige creativiteit uit op piano.  GRATITUDE is haar eerste fotoboek vergezeld van haar debuut solo piano album.  Ze maakt tevens deel uit van het TONUS ensemble. Haar invloeden : Salvador Dali, Morton Feldman.Gerelateerd:

Website: geen website bekend.