logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Film: Dr. Strangelove

DR. STRANGELOVE

Alle B-52 bommenwerpers, die op slechts enkele uren afstand van Rusland vliegen, krijgen de opdracht om ‘wing attack plan R’ uit te voeren. De thuisbasis, Burpelson Air Force Base, van B-52’s wordt hermetisch afgesloten door general Jack Ripper (Sterling Hayden). Zijn rechterhand captain Lionel Mandrake (Peter Sellers) moet alle transistorradio’s in beslag nemen, het zouden eens geheime zenders van de communisten kunnen zijn. Het wordt Mandrake wel duidelijk dat Ripper ze niet allemaal meer op een rijtje heeft. Ripper is ervan overtuigd dat het toevoegen van fluoride aan het drinkwater een plan van de Russen is om iedere Amerikaan te vergiftigen. Generaal ‘Buck’ Turgidson krijgt al snel het slechte nieuws en moet dit uitleggen aan de president Merkin Muffley (Peter Sellers) en zijn ‘joint chiefs of staff’. De president wordt door zijn adviseur Dr. Strangelove (Peter Sellers) geadviseerd de Russen in te lichten en zij moeten maar hun best doen de bommenwerpers te stoppen.

Mandrake probeert bij Ripper de code waarmee de bommenwerpers gestopt kunnen worden los te peuteren. Hij kan niet voorkomen dat Ripper zelfmoord pleegt, maar Mandrake weet toch de code uit te vogelen. Hiermee kunnen 30 bommenwerpers worden gestopt, er werden er al drie neergehaald door de Russen. Maar helaas, één bommenwerper onder commando van kapitein Kong (Slim Pickens), gaat nog steeds door. Dr. Strangelove voorziet een catastrofe en adviseert de president ondergronds te gaan met een selectie van mannen en vrouwen, in de verhouding 10 vrouwen op 1 man. Kan de laatste bommenwerper nog worden gestopt?

 

Dr. Strangelove is een satirische film over de waanzin van de koude oorlog. Stanley Kubrick heeft deze film gebaseerd op het boek Red Alert van voormalige RAF captain Peter George. In dit boek werd een hypothese beschreven wat er zou gebeuren als iemand per ongeluk of bij wijze van krankzinnigheid een nucleaire oorloog zou starten. Kubrick heeft van Dr. Strangelove een zwarte, satirische komedie gemaakt. De film is helemaal bijzonder doordat Peter Sellers op formidabele wijze drie totaal verschillende rollen speelt. Sellers heeft hiervoor een Oscar® nominatie gekregen. Kubrick kreeg 3 Oscar® nominaties, voor de regie, het script en de beste film. Helaas werd geen van de Oscar’s® geïncasseerd.Gerelateerd:

Website: klik hier...