logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

50 jaar Plus: jazzmiddag 1

LIEBERTHEE;

Is een explosief improvisatie collectief van drums,gitaar,sax,electronics & stem.

Na vele samenwerking van Edward Capel  met Rik van Iersel in Senga Etna, Jacq Palinckx in Vlek en Stefan Jung in Carte Blanche ontstond het idee en de behoefte om deze krachten te bundelen en de vrijheid van klank woord en ritme te vieren onder de noemer : LieberThee

 3000
1000 + Swell

Het internationale kwartet 1000 ontstond naar aanleiding van de concertreeks ‘1000 Years of Jazz’ in 2004, meteen de verklaring voor de erg binaire groepsnaam. De Duitse saxofonist Jan Klare speelde al sinds 1997 samen met de Nederlandse bassist Wilbert de Joode en drummer Michael Vatcher (geboren in California, maar nu woonachtig in Nederland). In 2001 maakte Klare kennis met trompettist Bart Maris (Think of One, Flat Earth Society), maar het zou nog drie jaar duren voor de vier elkaar als kwartet zouden treffen.

Bij het ontstaan van de groep bestond het repertoire uit klassieke stukken, geleidelijk aan werden die vervangen door composities van Klare en improvisaties. Een eerste album ‘Unplayed’ verscheen in 2007 en werd twee jaar later gevolg door ‘Played’, waarop het klassieke repertoire op zich verdwenen is, maar de referenties naar de klassieke muziek nog wel doorschemeren.

Expliciete virtuositeit is niet aan de orde, al valt de technische beheersing van Klare, Maris, de Joode en Vatcher niet te ontkennen: die vormt echter geen doel op zich, maar stelt hen in staat heel vrij en soepel te reageren.

Van enige positioneringdrang hebben de vier geen last. Meermaals werken ze met duidelijke rolverdelingen en in de collectieve passages luisteren ze nauwgezet naar elkaar en klinken ze als een echte muzikale eenheid. Vooral de manier waarop de trompet van Maris en de sax van Klare versmelten is bij momenten wondermooi om horen en de manier waarop Vatcher en De Joode soms hun collega's opstuwen en opjagen, zorgt voor menig dynamische hoogtepunt.