logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Middagconcert: DEON


In Utrecht waait een frisse muzikale wind. Met deze comfortabel in de rug, richtte contrabassist Dion Nijland in 2020 de groep DEON op, waarin twee generaties muzikanten elkaar vinden. 

Mees Siderius op drums en Ruben Drenth op trompet zijn de jonge vertolkers van een fris geluid: gedurfd, avontuurlijk, eigentijds en toegankelijk. Klarinettist Steven Kamperman, saxofonist Ad Colen en contrabassist Dion Nijland draaien al geruime tijd mee als actieve spelers in de Nederlandse jazz-, improvisatie- en wereldmuziekscene.

Dion componeerde 12 stukken onder de naam SOFT STEEL. De muziek knettert, is intiem, schuurt en ontroert. Gespeeld op het scherpst van de snede. 

Tijdens het U Jazz Festival (2020) speelde DEON een intense set, waarover Progjazz.nl onder meer schreef: ‘De stukken zijn uitdagend, divers en bevatten slim getimede thematiek, soms lekkere vrije soli en ritmische verrassingen. We komen ruimschoots aan ons trekken met expressieve uithalen van Kamperman en Drenth, geïllustreerd door Nijland en Colen en dienstbaar, dynamisch en spannend slagwerk van Siderius.’

Dion Nijland (1970) speelt onder meer in de groepen HOT (Het Orgel Trio), City Maps, MOA en Het Frans Vermeerssen Trio. Geruime tijd maakte hij deel uit van Vanbinsbergen Playstation, Colen, Buisonic, Dimami en Talking Cows. Voor Dimami componeerde hij 5 cd’s bij elkaar. De groep deed in 2006 de Young Vip tour. In 2020 bracht Dion de solo-cd I Play Me uit. Ken Vos schreef hierover in Jazzism: ‘Het zijn korte juweeltjes, gecomponeerd of geïmproviseerd, die je steeds uitnodigen om naar het volgende kleinood te luisteren… Nijland maakt optimaal gebruik van zijn expressiviteit in de korte sfeertekeningen.’


Gerelateerd:

Website: klik hier...