logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
8 sep
2018
Luc Houtkamp & Giorgio Occhipinti


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 10 euro, onder 25 jaar 5 euro

Vanaf 1972 is Luc Houtkamp actief als saxofonist/improvisator en geniet bekendheid vanwege zijn beheersing van speciale technieken, zoals slaptongue, shakes, multiphonics. Hij werkte samen met gerenommeerde improvisatoren wereldwijd in allerlei combinaties.

In 2002 begint hij zijn eigen ensemble voor computermuziek, het POW Ensemble. In 2004 werd de saxofonist onderscheiden met de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs in Nederland.

 Pianist/componist Giorgio Occhipinti is in 1969 geboren in Ragusa. Van kinds af aan hield hij zich bezig met de piano, later speelde hij als drummer en dwarsfluitist in een groep. In 1992 werd hij lid van van de meest vooraanstaande Italiaanse groep Pino Minafra Sud Ensemble. Zijn spel kenmerkt zich door een ongekende dynamiek, variërend van ongemeen fel tot heel subtiel.

Een ontmoeting tussen Luc Houtkamp en Giorgio Occhipinti leidde tot opname van de cd Ten Short Stories, die in september 2017 werd uitgebracht.

Giorgio Occhipinti – piano

Luc Houtkamp – tenorsaxofoon, klarinet

 
lees meer


zaterdag
22 sep
2018
The Three Al's


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

De THREE AL’S hadden hun debuut op Oerol 2012. A.L. Snijders ontmoette de TWO AL’S: Alan Purves en Albert van Veenendaal. De Z.K.V.’s (Zeer Korte Verhalen) van schrijver A.L. Snijders bleken uitstekend te passen bij de fantasierijke wereld van ongehoorde klanken van Two Al’s.

The Two Al’s spelen bizarre, vrolijke, uitbundige en melancholieke squeaky en freaky songs op geprepareerde piano en percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici.                      

A.L. Snijders maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Hij schreef een zkv over hun eerste optreden op Oerol.

Albert van Veenendaal - piano/Alan Purves - percussie/A.L. Sijders - verteller

 
lees meer


zaterdag
13 okt
2018
Film: La graine et le mulet

regie: Abdellatif Kechiche, 2007, 149 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

De 61-jarige immigrant Slimane Beiji (Boufares) wordt na 35 jaar trouwe dienst op een scheepswerf in het kleine havenstadje Sète, bij Montpellier, ontslagen. Zijn zoons raden hem aan naar Tunesië terug te keren, maar de stugge en zwijgzame Slimane besluit van de oprotpremie een boot te kopen die hij wil veranderen in een restaurant. Afwisselend grappige, aangrijpende en bijtende scènes laten de personages opmerkelijk effectief tot leven komen. Vier Césars, voor beste film, beste regie, beste scenario en beste debuterende actrice (Herzi).

 
lees meer


vrijdag
19 okt
2018
De Sixties, muzikale lezing

zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: 10 euro, onder 25 jaar 5 euro (i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Vijftig jaar ‘mei ‘68’, een halve eeuw Woodstock. De sixties zijn aan het feest en staan frontaal in de belangstelling. De magie van die unieke periode openbaart zich in het nieuwe boek ‘De Sixties’ van Rudolf Hecke.

Gedreven sleurt hij de toehoorder in de wereld van zijn onderwerp.
Rudolfs passie steekt aan. Hij maakt brandhout van karikaturen en licht sluiers op waaronder zich wondere anekdotes bevinden.

Een unieke kennismaking met een far-out magische periode of een trip through memory lane, beklijvend, hilarisch en gekruid met (live) muziek.

Met medewerking van zangeres Karen Boelaerts.

 
lees meer


zaterdag
27 okt
2018
Martin Fondse Orchestra


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De Buma Boy Edgar Prijs 2017, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, werd in december 2017 toegekend aan de pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. Hij verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene.

Martin Fondse is een meester in het verbinden van muzikale werelden. Dat verbinden doet hij al lang en op een meeslepende manier; hij zoekt musici bij elkaar, luistert naar klankkleuren en timbre. Volgens de jury van de Boy Edgar Prijs geeft Fondse “een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover”. Ook roemt de jury hem om zijn uitgesproken manier van arrangeren. ‘Martin Fondse tilt composities boven stijl en genre uit.’

 Martin Fondse - piano, vibrandoneon, synthesizers/Claudio Puntin - klarinetten, elektronica/Dirk Peter Kölsch – drums/Eric van der Westen – bas/Sanne Rambags - zang

 
lees meer


zaterdag
3 nov
2018
Film: The Ipcress File


regie: Sidney J. Furie, 1965, 103 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Geheim agent Harry Palmer - de brildragende en working class antipool van James Bond - komt tijdens de Koude Oorlog in actie als blijkt dat een groot aantal westerse geleerden z'n biezen heeft gepakt. Wat is de oorzaak van deze 'brain drain'? Regisseur Furie vond het reuze artistiek om zo vaak mogelijk van camerastandpunt te wisselen. Storend, vonden veel critici, maar het aardige is dat z'n procédé inmiddels een tamelijk moderne indruk maakt. Na The Ipcress File volgden nog twee sequels: Funeral in Berlin (van Guy Hamilton) en Billion Dollar Brain (van Ken Russell), steeds met Michael Caine in de hoofdrol.
 
lees meer


zaterdag
17 nov
2018
Gratkowski & Tramontana


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 10 euro, onder 25 jaar 5 euro

"Instant Songs" is de term waarmee Sebastiano Tramontana en Frank Gratkowski de muziek beschrijven die wordt gespeeld in hun duo-uitvoeringen. De muziek is geïmproviseerd maar klinkt erg gecomponeerd en elk stuk heeft zijn eigen unieke karakter.

Sebi Tramontana staat bekend als een muzikant met een unieke stijl, als componist tussen jazz en hedendaagse klassieke muziek en ook als lid van het Italiaanse allstar-ensemble Instabile Orchestra.

 Frank Gratkowski was al meerdere keren te gast in PlusEtage. Opvallend, vooral in kleine bezetting, is de ongebruikelijke helderheid van zijn spel. Gratkowski staat ook bekend als een getalenteerd onderzoeker van geluiden, die continu werkt aan de uitbreiding van zijn geluidrepertoire en aan de verkenning van de toonmogelijkheden van zijn instrumenten.

 Frank Gratkowski – altsax, klarinet, basklarinet, contrabasklarinet/Sebi Tramontana - trombone

 
lees meer


zaterdag
15 dec
2018
Double bill: Nico Chientaroli Trio & Ada Rave Trio


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

In 2013 verhuisden de Argentijnse pianist Nicolás Chientaroli en zijn vrouw, saxofoniste Ada Rave, naar Amsterdam, waar ze al snel zeer actief werden in de lokale vrije-impro-scene.

Voor haar trio bracht Ada Rave twee fascinerende muzikanten bij elkaar die nog nooit eerder samen hadden gespeeld: Nicola L. Hein op geprepareerde gitaar en Wilbert De Joode op contrabas . Het resultaat is een trio met een uniek verhaal, een muzikale dialoog die wordt ingegeven door snelle, telepathische interactie en energetisch samenspel, vol subtiele impulsen en plotselinge veranderingen.

Ada Rave – rieten/Nicola Hein – geprepareerde gitaar/Wilbert De Joode - contrabas

Argentijnse pianist, improvisator en componist Nico Chientaroli onderzoekt en verlegt de grenzen van de piano. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende objecten en technieken. Sinds 2017 is hij actief met zijn nieuwe trio met Ab Baars en Onno Govaert.

Nico Chientaroli – piano/Ab Baars – tenorsax, klarinet/Onno Govaert - drums

 
lees meer


zaterdag
22 dec
2018
Film: Round Midnight


regie: Bertrand Tavernier, 1986, 126 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Tavernier heeft als eigenschap zich keer op keer te vernieuwen. Voor deze film liett hij zich inspireren door het leven van de jazzrecensent Francis Paudras en zijn vriend Bud Powell. Puur impressionistische mengeling van fictie en werkelijkheid, zonder intrige, over het leven van zwarte muzikanten die in Parijs en New York wonen. Met een volledige vrijheid van opbouw en een zeldzame beheersing van het tijdselement in de film. Ook de kunst van de tijdelijke overschakeling binnen een opname zelf en het maken van fantasiebeelden wordt verstaan. Ondanks de overvloedige muziek is er een tragische toon. Via de jazz kunnen de personages spreken en hun gevoelens uiten. Beslist een artistiek hoogstandje.
 
lees meer