logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
22 dec
2018
Film: Round Midnight


regie: Bertrand Tavernier, 1986, 126 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Tavernier heeft als eigenschap zich keer op keer te vernieuwen. Voor deze film liet hij zich inspireren door het leven van de jazzrecensent Francis Paudras en zijn vriend Bud Powell. Puur impressionistische mengeling van fictie en werkelijkheid, zonder intrige, over het leven van zwarte muzikanten die in Parijs en New York wonen. Met een volledige vrijheid van opbouw en een zeldzame beheersing van het tijdselement in de film. Ook de kunst van de tijdelijke overschakeling binnen een opname zelf en het maken van fantasiebeelden wordt verstaan. Ondanks de overvloedige muziek is er een tragische toon. Via de jazz kunnen de personages spreken en hun gevoelens uiten. Beslist een artistiek hoogstandje.
 
lees meer


zaterdag
5 jan
2019
Film: A Story of Children & Filmregie: Mark Cousins, 2013, 106 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Na zijn monumentale vijftiendelige documentaireserie The Story of Film laat de Noord-Ierse Mark Cousins ditmaal zijn licht schijnen op de rol van kinderen in de cinema. De raamvertelling waarin hij zijn essay giet - met beelden van zijn neefje en nichtje - is niet altijd even succesvol, maar de talloze filmfragmenten zijn wonderschoon. Het grootste plezier schuilt in het ontdekken van films waar je nog nooit van had gehoord, en net als in The Story of Film is de cinefiele rijkdom imponerend.

 
lees meer


zondag
6 jan
2019
Matinee: Als je een linkse hobby bentzaal open: 13.30, aanvang: 14.00
entree: gratis

Als je een linkse hobby bent. Zo noemen zich de vijf muziekdocenten van Factorium Tilburg die met onverwoestbare ambitie zin hadden een band te formeren. Zelf stukken schrijven, arrangeren, uitproberen en hier en daar een optreden. Lekker spelen, het leukste wat er is! Nu twee jaar later hebben de docenten, die beroepshalve ook nog kunnen bogen op jarenlange  podiumervaring, een serieuze band op de planken staan.  Jazz, pop, folk en klassiek zijn uitgangspunten voor het instrumentaal repertoire waarin fraaie arrangementen, uitdagende ritmiek en geïmproviseerde solo’s samengaan.

Tom Bartels - drums (jazz, wereldmuziek)/Lucas Beukers - bas (pop, jazz, wereldmuziek)/Ben Boogaard - gitaar (jazz, fusion)/Jos van den Dungen - viool ( klassiek, wereldmuziek)/ Hans Sparla - trombone en accordeon (jazz, klassiek, wereldmuziek).

 
lees meer


woensdag
16 jan
2019
Lezing: Vluchtelingen in Europa

zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: gratis
(i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Sinds 2015 steeg het aantal asielaanvragen in de EU spectaculair. Zowel de lidstaten als de EU zelf proberen deze crisis het hoofd te bieden. Hoe groot is het aantal vluchtelingen in Europa echt? Welke maatregelen schuiven de EU en de aparte lidstaten naar voor? En wat is het gevolg van dit beleid? 

Een medewerker van Europahuis Ryckevelde bespreekt de vluchtelingenproblematiek in Europa. Hierbij komt het brede kader aan bod en voldoende cijfermateriaal om alles in perspectief te plaatsen. Dit alles gebeurt op een interactieve manier, doorspekt met weetjes, sprekende beelden en voorbeelden. Er is voldoende ruimte voor de inbreng en vragen van deelnemers.

 
lees meer


zaterdag
19 jan
2019
Celano/Badenhorst/Baggiani/Renkenzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Guillermo Celano en Marcos Baggiani zijn twee markante jazzmuzikanten. De twee Argentijnen hebben zich inmiddels tot diep in de Nederlandse jazz en impro-scene genesteld. Naast andere projecten waar ze beiden in participeren, werken ze vanaf 2006 samen binnen de Celano / Baggiani Group, sinds 2013 versterkt met Joachim Badenhorst. De groep put uit allerhande stijlen: jazz, impro en rock, vermengd met Argentijnse melancholie.

Voor dit concert is de groep uitgebreid met de Duitse toptrompettist John-Dennis Renken. In 2017 was hij improvisator in residence van het Moers Festival.

Joachim Badenhorst – tenorsax, klarinet, basklarinet/Guillermo Celano – gitaar/Marcos Baggiani – drums/John-Dennis Renken - trompet
 
lees meer


zaterdag
2 feb
2019
Film: L'enfant sauvage


regie: Francois Truffaut, 1970, 83 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

In 1778 wordt in een bos een verwilderde vondeling gevangen genomen die dierlijke geluiden en bewegingen maakt. In een doofstommen-instituut is hij een curiositeitsattractie tot een jonge arts de taak op zich neemt hem met veel geduld en moeite te onderwijzen. Truffaut speelt zelf met een overtuigende soberheid Dr. Itard op wiens rapporten de film is geïnspireerd, en hij maakt als regisseur een ontroerend en indringend essay over de noodzaak tot pedagogische begeleiding en liefde. Nestor Almendros' zwart/wit-fotografie is schitterend.

 
lees meer


zondag
10 feb
2019
Matinee: Petit Fourszaal open: 13.30, aanvang: 14.00
entree: gratis

Dit akoestisch combo van 7 bandleden uit deze regio speelt uitsluitend Franstalig repertoire. Al meerdere keren waren zij te zien en horen op het jaarlijkse muziekfestival "Bonjour Breda". Maar ook op kleine podia zijn zij regelmatig te bewonderen.
"Petit Fours" neemt u mee op een muzikale tour door de Franse geschiedenis met chansons van "Edith Piaff", "Jacques Brel" tot en met de hits van "Stromae".
Ook de meer bekende Franstalige Eurosongfestival hits zullen de revue passeren.
Frankrijk op haar muzikale best dus!

Les Petit Fours zijn:Henk van Aert - accordeon, piano et chanteur/Monique ten Cate - chanteuse/Yvonne Jochems - chanteuse/Vera Hartman - flûte/Hugo van den Elshout - contrebasse/Arie Voermans - guitare et chanteur/Vic van den Broek  - batterie et percussion

 
lees meer


zaterdag
23 feb
2019
Christoph Irniger Pilgrim


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De Zwitserse tenorsaxofonist, klarinettist en componist Christoph Irniger heeft een erg spannend kwintet bijeen weten te brengen onder de naam PILGRIM. De basis is improvisatie en de muziek van het vijftal gaat echt alle richtingen uit en dat maakt het net mysterieus en spannend.

In de sound van PILGRIM is iedere musicus even belangrijk, al springt de input van gitarist Dave Gisler er met de heerlijk schurende gitaarsolo’s misschien net iets bovenuit. Deze talentvolle muzikanten gaan voor de volle 100 % op en dat is te horen. PILGRIM leeft, zit vol dynamiek, energie en speelplezier.

Christoph Irniger – saxen, klarinet/Stefan Aeby – piano/Dave Gisler – gitaar/Raffaele Bossard – contrabas/Michi Stultz - drums

 
lees meer


zaterdag
9 mrt
2019
I Compani


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Jazz en filmmuziekensemble I Compani viert haar 34e verjaardag met een dubbelconcert in Baarle-Nassau.  Het eerste deel van de avond heeft de titel “I Compani a Paris” Een ‘fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie van vroeger tot nu.

De muziek is een versmelting van jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek en, tsja, welke stijl is door de  musici  van I Compani nog niet aangepakt ?

Na de pauze wordt  regisseur Federico Fellini herdacht die 25 jaar geleden overleed, met filmscenes, foto’s, tekeningen, teksten  en natuurlijk nieuwe bewerkingen van de muziek van Nino Rota. Fellini zette een belangrijke stempel op de Italiaanse film tussen 1955 en 1990. In deze productie zien we beelden van de regisseur aan het werk op de set en zoomen we ook in op zijn werk uit de 2e periode..  

Rob Verdurmen – drums/Arjen Gorter – bas/Leo Bouwmeester – piano/Gert Wantenaar – bandoneon/Friedmar Hitzer – viool/Bo van de Graaf – saxofoons/Martijn Grootendorst - beeld      

 
lees meer


zondag
17 mrt
2019
Matinee: Misty House Big Band


zaal open 13.30, aanvang 14.00
entree: gratis


De Misty House Big Band is begin jaren negentig opgericht vanuit de Muzerije, huis voor de amateurkunst in 's-Hertogenbosch. Tegenwoordig heeft de groep het Artuarium als thuisbasis. 
De band bestaat momenteel uit achttien blazers, een zanger en een ritme-sectie bestaande uit drummer, percussionist, een bassist, een gitarist en een toetseniste.

Met de komst van Edward Capel als dirigent, eind jaren negentig, is de band een geheel eigen, en vooral eigenzinnige koers ingeslagen. Het repertoire variëert inmiddels van jazz tot ska, van funk tot latin. Wat vooral opvalt bij optredens is het plezier, enthousiasme en de energie, die de Misty House Big Band uitstraalt!

 
lees meer


zaterdag
30 mrt
2019
Sho Shin Duo + Seppe Gebruers


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Sho Shin Duo werd opgericht in 2013 en ontwikkelt oorspronkelijke muziek door koppeling van vrije improvisatie met de akoestische impact van rieten, in combinatie met drums en live electronische manipulaties. Het is een explosief duo dat rockt en swingt.

Seppe Gebruers (9/05/1990) speelt sinds zijn 12de concerten. Hij begon in het pianotrio ‘Jazzfact’ en later stond hij aan de zijde van muzikanten als Jim Black, Teun Verbruggen, Robin Verheyen, Joachim Badenhorst enz. Gebruers studeerde in 2013 – summa cum laude - af aan het  Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij zowel jazz als klassiek geschoold werd.

Eerdere concerten van dit trio bleken intense en unieke gebeurtenissen.

Riccardo Marogna - tenor saxophone, clarinets, electronics/Riccardo La Foresta - drums, percussions & objects, electronics/Seppe Gebruers - piano

 
lees meer


zaterdag
13 apr
2019
2000


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De band 1000 werd in 2004 opgericht door Jan Klare, Bart Maris, Wilbert de Joode en Michael Vatcher. Sindsdien heeft de groep veel muzikale ontwikkelingen doorgemaakt. Het begon met het spelen van composities voornamelijk uit de klassieke wereld, gecombineerd met enkele originelen van Klare. Compositie bleef een cruciaal element maar het was vooral de manier waarop samen geïmproviseerd werd die diepe indruk maakte.

Toen drummer Vatcher in 2017 vertrok naar New York City viel er een gat. De drie overgeblevenen wilden echter hun samenwerking niet stoppen en gingen verder als kwartet met Elisabeth Coudoux op cello.

Een uitnodiging voor het Moers festival 2018 en de vraag van programmeurs zette 1000 weer in beweging. Onder de naam 2000 stelde Jan Klare een zeskoppig gezelschap samen, waaronder Elisabeth Coudoux, Steve Swell en opnieuw Michael Vatcher.

Jan Klare – rieten/Bart Maris  - trompet/Steve Swell – trombone/Elisabeth Coudoux – cello/Wilbert de Joode – bas/Michael Vatcher - drums

 
lees meer


zaterdag
20 apr
2019
Film: Hugo


regie: Martin Scorsese, 2011, 126 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Weesjochie stuit in Parijs' treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar alle leeftijden pakt erg goed uit. Dankzij adembenemende beelden, het aangrijpende verhaal en de prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met o.a. Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper. De vrijwel vlekkeloze film kreeg elf Oscarnominaties.

 
lees meer


zaterdag
11 mei
2019
Film: Le gamin au velo


regie: Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne, 2011, 87 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

‘Bel me niet meer. Ik bel jou wel.' Dat zegt een vader tegen zijn elfjarige zoon Cyril (Doret) in Le gamin au vélo. Wij weten dat hij nooit zal bellen. Kapster Samantha (De France) ontfermt zich over de jongen, die ze bij toeval bij de dokter tegenkomt, en voor wie ze zich gelijk verantwoordelijk voelt. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het oeuvre van de broers Dardenne kenmerkt zich immers door fraaie maar sombere vertellingen, gefotografeerd met schokkerige camera en lange takes. Maar deze, prachtige, film heeft wel wat weg van een sprookje. En er klinkt zelfs filmmuziek.

 
lees meer


zaterdag
18 mei
2019
Wild Man Conspiracy feat. Michael Moore & Joost Buis - RADIO DAYS

 

zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Wild Man Conspiracy staat voor spontaniteit, humor, creativiteit, speelsheid en improvisatie. De muziek is poëtisch en beeldend, de composities zijn compact en uiterst gevarieerd, van filmisch en sereen tot rebels en verontrustend. Downbeat verkoos de meest recente cd in 2017 tot een van de beste albums van januari.

Voor het nieuwe project RADIO DAYS heeft de groep twee van de meest invloedrijke improvisatoren van de internationale muziekscene uitgenodigd: Michael Moore en Joost Buis. Het verrassende repertoire bestaat uit werk van Louis Armstrong tot Misha Mengelberg en omspant 100 jaar jazz met strakke arrangementen, doorleefde solo’s en collectieve improvisaties.

Gerard Kleijn – trompet/Guillermo Celano – gitaar/Joost Kesselaar – drums/Michael Moore – klarinet, sax/Joost Buis - trombone

 
lees meer