logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
3 dec
2022
Avondconcert: Spinifex Sings


Zaal open 20.00, aanvang 20.30
Entree 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Spinifex laat het achterste van haar tong zien: SPINIFEX SINGS, met zangeres Priya Purushothaman uit Mumbai en de IJslandse vocalist Björk Nielsdottir.
Via hun kenmerkende benadering, poly-ritmische punkrock / vrije impro, begeeft Spinifex zij zich op het terrein van de vocale muziek — puntige liedjes, lyriek, oerschreeuw… 

Priya Purushothaman en Björk Nielsdottir behoren beiden tot de meest veelbelovende stemmen van hun generatie; Priya op gebied van Hindustani Music (Noord-Indiaase klassieke muziek), en Björk op gebied van hedendaags-gecomponeerde muziek, klassieke muziek en geïmproviseerde muziek.

Spinifex is al jaren 'een van de meest verrassende bands in het Nederlandse jazzlandschap,  bracht 6 CDs uit en toerde door heel Europa, Turkije, Rusland en India.

Priya Purushothaman, Björk Nielsdottir – zang, Tobias Klein – altsax, Bart Maris – trompet, John Dikeman – tenorsax, Jasper Stadhouders – gitaar, Gonçalo Almeida – basgitaar, Philipp Moser – drums

 
lees meer


zondag
18 dec
2022
Middagvoorstelling: Theatertour RK Veulpoepers BV


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

De documentaire RK Veulpoepers BV - de Hippies van Beek trok voor de coronacrisis volle zalen in de Brabantse (film)theaters. Een 75 minuten durende joyride in de tijd, bekroond met een plek op de longlist voor het Gouden Kalf!

Om het publiek opnieuw te kunnen laten genieten van deze legendarische band, gaat de film opnieuw het theater in, nu met livemuziek en verhalen.

Zjef Naaijkens (de flamboyante zanger van de Poepers), Ad Grooten (Pater Moeskroen, Veulpoepers, Mannen van Naam) en Frank van Osch (regisseur van de film en muzikant) vertellen verhalen, anekdotes, zingen Veulpoepers-liedjes én laten natuurlijk de documentaire op het witte doek zien.

Het belooft een heerlijk feestje te worden!

 
lees meer


donderdag
29 dec
2022
Filmdag: La meglio gioventu
Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree: 15 euro, inclusief catering
Beperkt aantal plaatsen, i.v.m. catering is reserveren noodzakelijk (sluitingsdatum: 15-12)
Reserveren: info@plusetage.nl

Deze ijzersterke film van regisseur Marco Tullio Giordana werd behalve in Italië, ook internationaal erkend als een steengoede klassieker. De film won maar liefst 33 prijzen, waaronder een op Cannes, een op het IFFR én - als kers op de taart - ook nog twee Golden Globes. Met dit soort prijzen op haar naam kan La Meglio Gioventù slechts een ding zijn; een ware bucketlist film, die iedereen gezien moet hebben.

Deze Italiaanse familiekroniek duurt zes uur, maar de tijd vliegt voorbij.

De voorstelling wordt onderbroken door enkele pauzes. Tussen 17.15 u en 18.30 u wordt een warm Toscaans buffet geserveerd. Het einde van de voorstelling wordt verwacht rond 22.00 u.

Sluitingsdatum reserveringen: 15 december.

 
lees meer


zaterdag
7 jan
2023
Film: Dr. Strangelove


Regie: Stanley Kubrick, 1964, 95 min. , zaal open 19.30, aanvang 20.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie.

Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.

 
lees meer


zondag
22 jan
2023
Middagconcert: Twenty One 4tet


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Luís Vicente verkent alle kanten van het trompetspel in zijn diverse projecten. Deze veelzijdige trompettist, componist en improvisator uit Lissabon speelt samen met een indrukwekkende lijst artiesten en groepen – van totaal vrije improvisatie tot gecomponeerde muziek.

Twenty One 4tet is opgericht in 2015 tijdens een verblijf van de Portugese trompettist Luís Vicente in Nederland. Hij mobiliseerde saxofonist John Dikeman, contrabassist Wilbert De Joode en drummer Onno Govaert voor een concert. Hun niveau van interactie en muzikale empathie was zo direct dat deze eerste ontmoeting werd vastgelegd op een veelgeprezen live-album: ‘Live at Zaal 100’. Ze presenteren inmiddels hun tweede album, ook live opgenomen, tijdens het Jacc Festival in Portugal: ‘Live in Coimbra’. Pure improvisatie zonder vangnet; uitdagende, inspirerende, vrije muziek van uitmuntende kwaliteit.

Luis Vicente – trompet, John Dikeman – saxofoon, Wilbert de Joode – contrabas, Onno Govaert - drums

 
lees meer


zondag
29 jan
2023
Matinee: Jazzed For Fun


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree: gratis
Reserveren: info@plusetage.nl

Jazzed For Fun is een 10-koppige Jazzband met muzikanten uit Breda en omstreken. Zoals de naam al doet vermoeden, een band die in eerste instantie voor het plezier van de leden is opgericht (1999).

Door toevallige ontmoetingen en dezelfde interesses kwam de band bij elkaar om samen zo professioneel mogelijk muziek te maken. De muziek van het orkest bestaat uit swingende muziek van Sammy Nestico, Count Basie, Frank Sinatra, Michael Bublé, Art Blakey, Amy Winehouse en vele anderen, van klassieke tot huidige jazz.

Eigenlijk heel toegankelijke jazz met heel veel zang. De sound van de band varieert van een klein combo tot een bigband door de uitgekiende arrangementen die speciaal voor deze bezetting zijn geschreven.

Mary Marrevee – piano, Cindy Dillisse – zang, Kees Huijgens – fluit, Monique van der Lint – altsax, Hans Burger – tenorsax, Ben Jongerius – trompet, bugel, Frits van der Horst – trombone, Han Vermeulen – vibrafoon, Ton Tiggelman – drums,  Jan Pruijsten - basgitaar

 
lees meer


zaterdag
4 feb
2023
Film: Patton


LET OP: i.v.m. lengte film VERVROEGDE aanvangstijd
Regie: Franklin J. Schaffner, 1970, 172 min. , zaal open 18.30, aanvang 19.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Grandioze biografische oorlogsfilm, waarin de gruwelijke WO II-beelden haast naar de achtergrond verdwijnen door de imposante persoonlijkheid van generaal Patton (onvergetelijk vertolkt door Scott). Pattons toespraak op de Amerikaanse militaire academie is een juweeltje (en werd bij de release in Amerika ingekort).

Scott, bijna even buitenissig als zijn personage, weigerde de hem toegekende Oscar omdat hij de uitreiking een twee-uur-durende vleesparade vond. Toen de Oscarwinnaars bekend gemaakt werden, zat hij thuis voor tv naar een ijshockey-wedstrijd te kijken.

 
lees meer


zondag
19 feb
2023
Middagconcert: Blue Lines TrioZaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Contrabassist Raoul van der Weide stelde in 2012 het Blue Lines Trio samen en bracht daarmee drie generaties improvisatoren bijeen. Geen traditioneel pianotrio, maar een trio met gelijkwaardige behandeling van ieder instrument.

Het Blue Lines Trio blijft onverminderd op zoek naar nieuwe mogelijkheden van samenspel. Traditie en eigen inbreng worden speels verweven in een aansprekende smeltkroes van naar eigen zeggen ‘milde anarchie, stuiterende swing, krokante akkoorden, mélodies trouvés, bezielde ballads, woogie-tunes en interim-partituren.’

George Hadow – drums, Michiel Scheen – piano, Raoul van der Weide -contrabas, crackle box, sound objects

 
lees meer


zaterdag
4 mrt
2023
Film: Swimming Pool


Regie: François Ozon, 2003, 102 min. , zaal open 19.30, aanvang 20.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Sarah Morton (Charlotte Rampling), een succesvolle schrijfster van misdaadromans worstelt met een writer's block. Op advies van haar uitgever rust ze uit in diens Franse buitenverblijf, waar ze kennis maakt met zijn mooie, excentrieke dochter Julie (Ludivine Sagnier). Hooggehakt, kortgerokt en met een voorkeur voor naakt zwemmen en zonnen dient ze zich aan.

Sarah kan eerst absoluut niet wennen aan Julie's seksuele escapades, maar langzaam begint Julie haar ook te intrigeren. In een web van fictie, realiteit en moord ontdekken zij elkaars geheimen met alle gevolgen van dien...

 
lees meer


zondag
19 mrt
2023
Middagconcert: Jaap Blonk's Retirement Overdue feat. Michael Moore


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Twintig jaar had Jaap Blonk geen band die zijn eigen composities speelde. Na het magnum opus "Consensus", de dubbel-cd met 13 musici die het slotakkoord was van zijn ensemble Splinks (1984-1999) realiseerde hij lange tijd zijn muziek in solowerk met stem en elektronica.

Op zijn 65e vond hij het tijd voor een nieuw begin. Naam voor de band: Jaap Blonk's Retirement Overdue, een voortdurende uitdaging om het tegendeel te bewijzen. Eind 2019 werd een prachtige dubbel-cd opgenomen met de toepasselijke titel "New Start", zeer goed ontvangen door de kritiek. Door corona kon nieuwe start enkele jaren niet op de podia worden gebracht. Nu wel! En met een extra musicus in de band die geen introductie behoeft: Michael Moore.

Als vocalist is Jaap Blonk uniek, en met elektronica heeft hij in de improvisatie eenzelfde flexibiliteit ontwikkeld als met de stem. Optredens brachten hem naar alle continenten.

Michael Moore - altsaxofoon, klarinetten, Jasper Stadhouders - gitaar, basgitaar, mandoline, Miguel Petruccelli - gitaar, basgitaar, Frank Rosaly - drums, percussie, Jaap Blonk - stem, elektronica, composities

 
lees meer


vrijdag
24 mrt
2023
Avondconcert: De Groote/Govaert/Serries/Verhoeven

Foto: Linde Van Syngel

Zaal open 20.00, aanvang 20.30
Entree 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Hoewel gemeenschappelijke deler Dirk Serries reeds voorheen apart, over de jaren heen, samenspeelde met Onno Govaert, Martina Verhoeven en Patrick De Groote heeft dit kwartet nog maar 1 concert op hun actief. In 2021 bij Kaap in Oostende en daar waren de aanwezigen lyrisch over.

Op uitnodiging komen ze terug bij elkaar voor een concert bij PlusEtage. Het dynamisch, ruw en abstract karakter van zowel drummer Onno Govaert als de hoekigheid van gitarist Dirk Serries versmelt samen met de lyrische, dynamische abstractie van trompettist Patrick De Groote en het majestueuze spel van pianiste Martina Verhoeven.

Dit kwartet staat garant voor vrije improvisatie op het scherpst van de snede. 

Patrick De Groote - trompet, flugelhorn, Onno Govaert – drums, Dirk Serries – gitaar, Martina Verhoeven - piano

 
lees meer


zondag
2 apr
2023
Middagconcert: North Sea String Quartet


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Snaren die je laten bewegen.

Het North Sea String Quartet is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland. Omdat ze hun eigen composities combineren met improvisatie, is hun muziek te omschrijven als een mengeling van jazz, folklore en wereldmuziek. Dit zijn snaren waarvan je gaat bewegen!

Naast hun klassieke achtergrond, delen de musici een passie voor volksmuziek uit Zuid-Amerika, Europa, Afrika en  jazz en improvisatie. Met het gebruik van innovatieve speeltechnieken, wetenze  deze muzikale werelden te vertalen naar het strijkkwartet.

George Dumitriu – viool, Pablo Rodríguez – viool, Yanna Pelser – altviool, Thomas van Geelen – cello

 
lees meer


zaterdag
15 apr
2023
Film: Rashomon


Regie: Akira Kurosawa, 1950, 88 min. , zaal open 19.30, aanvang 20.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Klassieker van Kurosawa speelt zich af in de buurt van de Rashomonpoort, de grootste poort naar de stad Kyoto, de oude hoofdstad van Japan. Een houthakker, een priester en een pauper hebben er beschutting gezocht tegen de regen en bespreken met elkaar verschillende versies van een sinister voorval dat zich recentelijk in de omgeving heeft afgespeeld.

Op een bijna doortrapte manier suggereert de film dat alle versies van het verhaal waar en onwaar zijn. Er bestaat geen absolute waarheid, de waarheid is altijd gekleurd en gelaagd, zo luidt de boodschap. Een kleine cast van topacteurs - aangevoerd door Toshirô Mifune als de notoire bandiet - brengt Kurosawa's verhaalversies krachtig en ingetogen tot leven.

 
lees meer


zondag
23 apr
2023
Matinee: Ut Unum SintZaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree: gratis
Reserveren: info@plusetage.nl

Na een lange periode van stilte eindelijk weer een gelegenheid om Ut Unum Sint levend te zien en horen in PlusEtage en wel ter gelegenheid van het 28 en een half jarig bestaan van dit illustere gezelschap.

Kom en ga mee op een reis door heden en verleden met oude en nieuwe stukken.

Naast de huidige bezetting: Karel Gulickx - trombone, gitaar, zang, compositie, Wil Ketelaars – tenorsax, Marian Floren – sopraansax, Frieda Gulickx – klarinetten, Jeroen van den Corput – saxen, Max van Alphen - trompet en Frank Marchand -bas, zullen een groot aantal voormalige leden hun medewerking verlenen aan dit concert.

 
lees meer


zaterdag
6 mei
2023
Avondconcert: Undercurrent Orchestra


Zaal open 20.00, aanvang 20.30
Entree 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Melodisch recht uit het hart en ritmisch verfijnd speelt Undercurrent Orchestra deze avond een muzikaal commentaar op de voorbije  'Corona-jaren'. De meeslepende composities spreken van angst en hoop, verveling en inspiratie, verdriet en vreugde. De sterke wisselwerking tussen de leden van het orkest levert opwindende muziek op die je niet onberoerd laat.

De filmische muziekstukken zijn gecomponeerd door Iman Spaargaren. Dromerige soundscapes, stevige grooves en vlammende improvisaties creëren een sterk verhaal in meerdere lagen.

Eind 2021 is het debuutalbum 'Everything Looks Different' uitgebracht op Zennez Records.

Gerard Kleijn – trumpet, Joost Buis – trombone, Annie Tangberg – cello, Marcos Baggiani – drums, Guillermo Celano – guitar, Iman Spaargaren - clarinet, tenor saxophone, bass clarinet

 
lees meer


zaterdag
20 mei
2023
Film: Foxtrot


Regie: Samuel Maoz, 2017, 114 min. , zaal open 19.30, aanvang 20.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Absurdistisch drama over hedendaags Israël, verdeeld over drie hoofdstukken. In hoofdstuk 1 zien we hoe echtpaar te horen krijgt dat hun zoon, soldaat in het Israëlische leger, is omgekomen 'bij het uitoefenen van zijn plicht'. In hoofdstuk 2 zien we die zoon en zijn eenheid de verveling verdrijven bij een wegversperring.

En wat er in hoofdstuk 3 gebeurt verklappen we niet. Gewaagde, maar bijzonder geslaagde (en ook gelaagde) vertelling van Maoz (Lebanon), die in zijn film meermalen van toon wisselt, maar evenwel een evenwichtige, fenomenale film afleverde. (Cinema.nl)

 
lees meer


zondag
4 jun
2023
Middagconcert: Pieter Douma & Dorkus Maximus


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

In de loop van 2021 heeft Pieter Douma een 11-tal van zijn favoriete Thelonius Monksongs geselecteerd voor een nieuw project. Zijn bewondering voor de complexe maar toch toegankelijke muziek van Monk gaat een lange tijd terug. De musici die hij voor dit project heeft gevraagd, opereren in uiteenlopende richtingen binnen de Nederlandse muziekscene; jazz, pop, impro en modern gecomponeerde muziek.

Pieter is liefhebber van authentiek klinkende musici met een persoonlijke vingerafdruk. Voor hen persoonlijk schrijft hij de arrangementen; mensen die vrij, bekwaam en ervaren zijn.

André Groen – drums, Alan ‘Gunga’ Purves – drums, percussie/ sounds, Frank Nielander – saxofoons, synth, Rocco Romano – gitaar, Pieter Douma – basgitaar, baritonebas, synth

 
lees meer


zaterdag
10 jun
2023
Avondconcert: Teun Verbruggen en Martina Verhoeven i.s.m. A New Wave Of Jazz


Zaal open 20.00, aanvang 20.30
Entree 12 euro, onder 25 jaar 6 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Teun Verbruggen is wellicht de meest gevraagde jazzdrummer van België (denk maar aan Flat Earth Society, Warped Dreamer, Too Noisy Fish, Bruno Vansina en in een ver verleden het Jef Neve Trio) maar gelukkig maakt hij ook  heel dikwijls muzikale uitstapjes richting de vrije improvisatie.  Zo was er reeds in 2014 de samenwerking met Dirk Serries als Art Of Cosmic Musings en kwamen zij onlangs samen in een quintet met daarbij ook Martina Verhoeven.  En het klikte.

Martina is ondertussen geen onbekende voor PlusEtage dankzij haar passages vorig jaar in duo met Gonçalo Almeida en in trio met Patrick De Groote en George Hadow.  Teun was bijzonder onder de indruk van Martina’s eigenzinnige stijl op de piano zodat een duo-optreden niet kon uitblijven.  Een samenkomst van 2 unieke muzikanten, gekend voor hun sterke individuele bijdragen aan de verschillende projecten waarin zij actief zijn, belooft vuurwerk en is een absolute must voor het avontuurlijk oor.

Teun Verbruggen – drums, Martina Verhoeven - piano

 
lees meer


zaterdag
17 jun
2023
Film: Vacas


Regie: Julio Medem, 1991, 96 min. , zaal open 19.30, aanvang 20.00
Entree: 4 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

Vacas betekent koeien. De gebeurtenissen in de film, die een tijdsvak van 1875 tot en met 1936 omspannen worden gezien van het standpunt van de koeien. De achtergrond is het Baskenland in Noord-West Spanje waar twee families elkaars aartsvijanden zijn maar soms ook elkaars heimelijke liefhebbers.

Het verhaal geschreven door regisseur Medem bestaat uit een viertal hoofdstukken. De film begint met een gevecht in een loopgraaf, waarin twee mannen zich bevinden; een van hen legt het loodje, de ander bedekt zich met zijn bloed en ontsnapt aan een daarop volgende slachtpartij als hij zich voor dood houdt. Jaren later is hij een oude man, die koeien schildert en zijn kleinzoon heeft een hartstochtelijke verhouding met de kleindochter van de man die in de loopgraaf omkwam.

Vervolgens gaat de vertelling verder met de belevenissen van het onechte kind dat uit deze verhouding is ontstaan en het laatste deel speelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De film springt eruit door zijn originele aanpak, zijn vlotte tempo en het effectieve camerawerk van Carles Gusi. (Cinema.nl)

 
lees meer


zondag
2 jul
2023
Theaterconcert: Jan van den Berg & VLEK: Wim Klein, de laatste menselijke computer


Zaal open 13.30, aanvang 14.00
Entree 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro
Reserveren: info@plusetage.nl

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein (1912 - 1986), de laatste menselijke computer.

Jan van den Berg  maakt voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’. “Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit." (Theaterkrant)

VLEK is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk!

Jan van den Berg – tekst, zang, spel, Jeroen Doomernik - trompet, Hans Sparla - trombone, accordeon, Edward Capel - alt- en sopraansax, altklarinet, Bart van Dongen - keyboards, synthesizer, Jacq Palinckx - elektrische gitaar, Thomas Jaspers drums

 
lees meer