logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
1 jun
2019
Film: L'invitation


regie: Claude Goretta, 1973, 100 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Een onopvallende kantoorbediende krijgt na de dood van zijn moeder een grote erfenis en koopt een buitenhuis waar hij op zondagmiddag zijn collega`s inviteert. De ongewone situatie, gecombineerd met drank, brengt jaloezie en wrok naar buiten die in de werksituatie verzwegen blijft, maar de volgende dag is alles weer bij het oude op het ontslag van een al te spontane typiste na.

Deze schijnbaar simpele, maar minutieus geobserveerde film heeft een met het werk van Tsjechow vergelijkbare kwaliteit en betekende de internationale doorbraak van de (Franstalige) Zwitserse cinema. De regisseur schreef het scenario met Michel Vialla. Jean Zeller verzorgde het camerawerk.

 
lees meer


woensdag
12 jun
2019
Lezing: Europese spanningen en invloeden: geloven we nog in Europa?


zaal open: 19.30 , aanvang 20.00
entree: 2,50 euro (incl. kopje koffie/thee)

Europaspecialist Hendrik Vos bekijkt hoe Europa met crisissen omgaat en hoe dat ons leven beïnvloedt.

Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met crisissen geconfronteerd die ze moeilijk de baas kunnen. Telkens opnieuw blijkt hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken.

Valt de EU uit elkaar? Of krijgt de EU steeds meer grip op de lidstaten?

Hendrik Vos is als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hendrik Vos doceert in de bachelor Politieke Wetenschappen (Europese Politieke Integratie, het Beleid van de Europese Unie) en in de masteropleidingen Politieke Wetenschappen en EU Studies (Besluitvorming in de Europese Unie, Werkcollege Besluitvorming in de Europese Unie, Actuele Vraagstukken van de Europese Politiek).

I.s.m. CCB, Vormingplus Kempen en U.P.V. wetenschapspopularisering

 
lees meer


zaterdag
22 jun
2019
Concert: Esquina 25 sextet - Mujeres de Luna


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Zangeres Estrella Acosta, geboren op Cuba, ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. Ze ontdekte nieuwe, leuke en originele stukken, door vrouwen gecomponeerd. In Mujeres de Luna geven Estrella Acosta en haar top latin jazz-groep het publiek een unieke kijk op deze talentvolle vrouwen van Cuba mee.

 "Vrouwen speelden in de Cubaanse muziek altijd een belangrijke rol, maar buiten Cuba wordt hun bijdrage als componist en singer-songwriter tot nu toe vaak onderbelicht" zegt Estrella Acosta. Door de jaren heen hebben zij essentiële en kwalitatief hoogstaande bijdragen geleverd aan deze rijke historie. Tijdens het concert Mujeres de Luna zien we waar hun muziek uit voortkomt en hoe de componistes een eigen stijl en carrière ontwikkelden.

 Esquina 25 sextet featuring Marc Bischoff - piano/Efraim Trujillo - sax/flute/Samuel Ruiz - bass/Enrique Firpi - drums/Claudia Valenzuela - violin/Estrella Acosta - vocals

 
lees meer


zaterdag
7 sep
2019
Film: Hors Satan


regie: Bruno Dumont, 2011, 110 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Bruno Dumont vervolgt zijn zoektocht naar een moraal die niks met goden en duivels te maken heeft, maar gehouwen lijkt uit de heuvels van het Noord-Franse landschap. De naamloze figuur die in Hors Satan rondzwerft, kan een moordenaar zijn of een verlosser. Daarmee wordt de film een lakmoesproef voor de godsvraag. En zelfs als de jongeman een verlosser is, praat dat dan zijn daden goed? Wanneer in Dumonts schitterende landschappen de zon ondergaat, is nog steeds van alles mogelijk.
 
lees meer


woensdag
18 sep
2019
Lezing/boekpresentatie: Niemand wil ze hebben


zaal open: 19.30 , aanvang 20.00
entree: 2,50 euro (incl. kopje koffie/thee)

Linda Polman onderzoekt de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938. De reis gaat van Evian, naar de na-oorlogse kampen in West-Europa voor vluchtelingen vanachter het IJzeren Gordijn, via de ‘veilige enclaves’ op de Balkan in de jaren negentig, naar de megavluchtelingenkampen op het Afrikaanse continent, waar de UNHCR Europa’s ‘containmentbeleid’ implementeert, het ‘inkapselen’ van het vluchtelingenprobleem.

De reis eindigt op het Griekse Lesbos, het epicentrum van de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds 1938. Wat is er terechtgekomen van de belofte van ‘nooit meer’ waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben.

I.s.m. CCB

 
lees meer


zaterdag
21 sep
2019
Concert: Tom/Von Schlippenbach/Mahall


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Een bijzonder concert – drie verschillende generaties - met Duitse zwaargewichten en een fantastische Deense drummer.

Alexander Von Schlippenbach is vooral bekend om zijn baanbrekende werk met Schlippenbach Trio (met Evan Parker en Paul Lovens) en zijn grote groep Globe Unity Orchestra. Hij wordt gerekend tot de ‘European Jazz Legends’.

Rudi Mahall is een legendarische figuur in de internationale jazz/avantgarde scène. Als lid van Schlippenbach's Globe Unity Orchestra, Monk's Casino en Die Enttäusshung heeft hij een reputatie opgebouwd als een van de grote Europese improvisatoren en als unieke communicator op de basklarinet.

De afgelopen jaren heeft Kasper Tom naam gemaakt in de Europese impro-en avantgarde-scène. Kasper's spel is geïnspireerd op moderne muziek, maar is ook doordrenkt met een grote mate van traditie en een uniek gevoel voor melodie.

Alexander Von Schlippenbach – piano/Rudi Mahall – klarinet, basklarinet/Kasper Tom - drums

 
lees meer


zaterdag
5 okt
2019
Film: Cet obscur objet du desir


regie: Luis Bunuel, 1977, 103 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Een man van middelbare leeftijd vertelt tijdens een treinreis aan zijn medepassagiers over zijn geobsedeerde liefde voor het kamermeisje Conchita. Zij brengt hem het hoofd op hol, maar houdt hem ook op een afstand. Ondanks alle getreiter en vernederingen blijft hij haar volgen.

Deze hoogstpersoonlijke interpretatie van de roman La femme et le pantin van Pierre Louÿs heeft twee niet op elkaar lijkende actrices in de rol van Conchita, die haar sensuele en frigide kant afzonderlijk vertegenwoordigen. Bizarre incidenten en surrealistische grappen maken van Buñuels laatste film een mooi slotakkoord.

 
lees meer


zaterdag
26 okt
2019
Concert: Uchronia


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Uchronia is een in Keulen gevestigd kwartet van jonge musici, geboren tussen 1986 en 1992. Ze studeren of studeerden allemaal aan de ‘Hochschule für Musik und Tanz Köln’ en werken in verschillende settings met elkaar samen.

De muziek op hun debuutalbum als Uchronia is gebaseerd op composities van Marlies Debacker (piano) en Salim Javaid (sax, klarinet), en is het beste omschrijven als moderne free jazz die zich beweegt tussen jazz en moderne kamermuziek.

Marlies Debacker – piano/Salim Javaid – saxofoon, klarinet/Stefan Schönegg – contrabas/Dominik Mahnig - slagwerk

 
lees meer


zaterdag
2 nov
2019
Film: La ardilla roja


regie: Julio Medem, 1993, 114 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Nu zijn muze hem verlaten heeft wil de depressieve rockster Novo een einde maken aan zijn leven. Deze gedachte wordt echter verstoord door een ongeval, waarvan de mooie Suarez het slachtoffer is. Ze blijkt haar geheugen verloren te hebben en Novo maakt van deze gelegenheid gebruik om zich uit te geven als haar vriend. Hij projecteert zijn ex-vriendin op haar en samen trekken ze naar een camping voor een lekkere vakantie.

Daar blijkt echter, dat het meisje een vreemd verleden met zich meesleept. Een stijlvolle, romantische thriller die evolueert tot een spel van leugens en obsessies. Medem schreef zelf het scenario. Grote aantrekkingskracht van het verhaal is het dubbelzinnige van de opzet. Mooie fotografie van Gonzalo Berridi.

 
lees meer


zaterdag
16 nov
2019
Concert: Orquesta del Tiempo Perdido


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Met Orquesta del Tiempo Perdido lijkt het erop of componist/gitarist Jeroen Kimman (o.m. Sleep Gunner, Brown vs Brown) alle invloeden die hij als muzikant heeft ondergaan, heeft opgezogen, erop heeft gekauwd, en nu weer uit zijn lijf spuwt, waarbij de muzikale ingrediënten zijn samengeklonterd tot een geheel nieuwe substantie. De muziek van Kimman is eigenwijs. Stronteigenwijs. En die muziek lijkt overal en nergens op.

Muzikale stijlen en invloeden als jazz, experimentele elektro-akoestische muziek, math-rock, pop, niet-westerse folklore, exotica en vaudeville worden kriskras door elkaar gebruikt. De muzikale inhoud is groot en tegelijkertijd klinkt de muziek toegankelijk. Het geheel heeft een positieve vibe en werkt gegarandeerd stemmingverhogend.

Jasper Stadhouders – bas en gitaar/Joost Buis – trombone/Tristan Renfrow – drums/Floris van Bergeijk – toetsen en sampler/Onno Govaert – glockenspiel en percussie/Jeroen Kimman – div. instrumenten

 
lees meer


zaterdag
30 nov
2019
Film: Vertigo


regie: Alfred Hitchcock, 1958, 128 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Rechercheur John Ferguson (Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen.

De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'.

 
lees meer


zaterdag
14 dec
2019
Concert: Felicity Provan 5tet


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Frisse impro jazz met een intensief gebruik van vocalen door een groovend kamerensemble: het Felicity Provan 5tet is een relatief nieuwe groep met vijf door de wol geverfde muzikanten.

Poëtische verhaallijnen en songs, lyrische melodieën. Humoristisch, rijk aan dynamiek, soms theatraal, zich bewegend tussen zeer delicaat en uitgesproken wild.

Tijdschrift Jazzism: ‘Trompettist Felicity Provan gaf met haar eigen kwintet, dat de grenzen tussen vocalen en instrumenten opzoekt, een van de meest opwindende optredens van het afgelopen Bimhuis-seizoen.’

Felicity Provan – cornet, stem en composities/Han Buhrs – stem/Ada Rave – tenorsaxofoon, klarinet, stem/Harald Austbø – cello, stem/Michael Vatcher – drums, percussie, stem

 
lees meer