logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
28 okt
2017
Instant Composers Pool Orchestrazaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Internationaal nog steeds het bekendste jazzorkest uit Nederland: het ICP. Door geen groep ter wereld wordt op zo’n hoog niveau geïmproviseerd als door het Instant Composers Pool Orchestra. De unieke mix van contemporaine klanken, onweerstaanbare oude swing, verraderlijk pakkende melodietjes en gekke of juist ingetogen ingevingen gaat altijd over het moment.

Het orkest rond pianist Misha Mengelberg en drummer Han Bennink bestaat vijftig jaar. Geraffineerd en hartverwarmend spontaan samenspel zijn de handelsmerken van het huidige ICP en zorgen dat zij nog altijd wereldwijd worden bejubeld – meer dan ooit lijkt het. De huidige pianist is Guus Janssen, die ook als organist en componist te horen is op recente ICP-albums. Aanjager van het stel is nog altijd drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

Han Bennink drums, Guus Jansen piano, Ab Baars klarinet, tenorsax, Tobias Delius tenorsax, Ernst Glerum contrabas, Thomas Heberer trompet, Tristan Honsinger cello, Michael Moore rieten, Mary Oliver viool, Wolter Wierbos trombone

 

 
lees meer


zaterdag
18 nov
2017
NeOropazaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Klarinettist Steven Kamperman heeft met zijn trio twee bijzondere gasten uitgenodigd voor het programma NeOropa: de geniale Franse tubaist Michel Godard en de enerverende altviolist Oene van Geel. Ze laten zich inspireren door vroege Europese volksmuziek. Muziek met zangerige melodieën, bezwerend doorklinkende bourdontonen en pakkende ritmes. Maar hun liefde voor de volksmuziek is beslist modern en eigenzinnig: vol avontuurlijke jazz-improvisaties, een vleugje mediterrane import, moderne danceritmes en met tal van verrassende wendingen.

Steven Kamperman altklarinet, sopraansax | Sanem Kalfa vocals | George Dumitriu viool, elektrische gitaar | Michel Godard tuba, serpent | Oene van Geel altviool, cajon

 
lees meer


zondag
26 nov
2017
Caetituzaal open: 13.30, aanvang 14.00
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Vier doorgewinterde improvisatoren slaan de handen in elkaar.

Drummer Martin Blume is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese geïmproviseerde muziek. Vanaf begin jaren '80 werkte hij op gebied van avant-garde jazz, geïmproviseerde muziek en Nieuwe Muziek samen met musici als Peter Brötzman, Phil Minton, Lol Coxhill, Luc Houtkamp en Ken Vandermark.

Bassist Marci Mattos begon als gitarist, maar bekwaamde zich al snel als improvisator op bas, cello en met electronica. Vanaf de jaren ´70 maakt hij deel uit van de Europese impro-scène.

Pianist Veryan Weston is een van de grote Engelse improvisatoren. Hij werkte samen met o.m. Lol Coxhill, Trevor Watts en Phil Minton.

Rietblazer Yedo Gibson verliet zijn vaderland Brazilië om zich in Londen te bekwamen in de improvisatie. Na zijn verhuizing naar Amsterdam was hij actief in tal van groepen en werkte hij samen met vele grootheden.

Yedo Gibson - sax & klarinet/Veryan Weston - piano/Marcio Mattos - bas & electronica/
Martin Blume - drums & electronica

 
lees meer


zaterdag
9 dec
2017
Film: Pierrot le Fouregie: Jean-Luc Godard, 1965, 110 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro


Een schrijver verlaat zijn echtgenote en zijn geregelde bestaan voor een oude vlam die hem meesleurt in een warnet van intriges en moord, waarbij ondertussen ook hun wederzijdse liefde wordt opgebruikt. Een persoonlijke afrekening van Godard met de mislukking van het huwelijk met Karina werd in de vorm van een road movie volgestopt met politieke, absurde en cinefiele incidenten waardoor de film voortdurend verrassend blijft, hoewel de tragische dimensie over de teloorgang van emoties de overhand blijft houden. Hoogtepunt en conclusie van de eerste periode in het werk van Godard, zijn eerste in kleur.
 
lees meer


zaterdag
16 dec
2017
All Ellingtonzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Beroemde en veel minder bekende composities van pianist en bandleider Duke Ellington worden nieuw leven ingeblazen door een hedendaags orkest vol meesterlijk improviserende musici.

All Ellington is een concertserie in Zaal 100 en het Bimhuis, waarin beroemde maar ook veel minder bekende muziek van Duke Ellington nieuw leven wordt ingeblazen. Dit keer brengt All Ellington een eigentijdse vertaling van de klank en impact van de saxofoonsectie van het orkest van Duke Ellington. Verwacht dus geen getrouwe reconstructie maar geniet van muziek geïnspireerd op de kenmerkende mentaliteit van het Ellington-orkest.

 Jodi Glibert -zang/Jimmy Sernesky- trompet/Eric Boeren- cornet/Joost Buis- trombone/Nog niet bekend - altsax/Natalio Sued- tenorsax/Giuseppe Doronzo - baritonsax/Oscar Jan Hoogland - piano/Wilbert de Joode - bas/Frank Rosaly - drums

 
lees meer


zaterdag
27 jan
2018
Spinifex cd-presentatiezaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Eind 2017 nam Spinifex een nieuwe cd op met als gasten tenorist John Dikeman en trompettist Bart Maris. De cd wordt deze maand op diverse podia gepresenteerd.

Spinifex, vernoemd naar stug Australisch gras, klinkt op het eerste gehoor als een mix van jazzcore, metal en andere eigentijdse Westerse muziek. Onder de oppervlakte cirkelen echter eeuwenoude Turkse en Indiase ritmes. Zelf omschrijven ze hun werk als ‘extremely tight irregular structures and extensive free improvising.’

Bezetting:

Bart Maris - trompet

Tobias Klein - alto sax, bassclarinet

John Dikeman - tenor sax

Jasper Stadhouders - guitar

Gonçalo Almeida - bass

Philipp Moser  - drums

 
lees meer


zaterdag
24 feb
2018
Xavier Pamplona Septetzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Dit ensemble werd in 2016 opgericht door contrabassist Raoul van der Weide en reflecteert belangrijke invloeden van componerende improvisatoren en hun ensembles waar hij deel van uitmaakt(e). Invloeden die hij graag doorgeeft aan een jongere generatie begaafde instrumentalisten en improvisatoren.

Naast deze impro-compositorische invloeden is ook materiaal uit de jazz traditie verweven in het repertoire – via ‘traces/insertions’ – kleine hommages in de vorm van uitgebouwde mini citaten, quasicitaten dan wel toespelingen die ieder moment binnen een collectieve improvisatie kunnen worden ingezet en op die manier een tweede creatieve dimensie aan de improvisatie toevoegen.

Bezetting:

Marta Warelis - piano
Alistair Payne - trompet
Ziv Taubenfeld - bas klarinet
Giuseppe Doronzo - bariton sax
Michael Moore - klarinet
George Hadow - drums
Raoul van der Weide - contrabas, objecten en composities
 
lees meer


zaterdag
24 mrt
2018
VLEKzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

VLEK is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. Met gezamenlijk meer dan 150 jaar podiumervaring staan de heren garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent! VLEK is ontstaan in 2009 en speelde ondertussen op vele podia en festivals.

De groep heeft twee cd’s uitgebracht: ‘Speck’ uit 2012 en ‘Smoking Gun’ uit 2015. Ondertussen is er weer genoeg nieuwe muziek voor een volgende.
Alle bandleden componeren muziek voor VLEK. Met hun nieuwe repertoire hebben ze wederom verrassende muziek uit de hoge hoed getoverd: stuwende dance-beats, vuige rock-riffs, pakkende melodieën, Afrikaanse grooves, en filmische vergezichten.

Bezetting:

Jeroen Doomernik - trompet

Hans Sparla - trombone

Edward Capel - alt- en sopraansax, altklarinet

Jacq Palinckx - elektrische gitaar

Bert Palinckx - contrabas

Pascal Vermeer - drums

Bart van Dongen - keyboards, synthesizer

 
lees meer


zaterdag
7 apr
2018
Blue Lines Trio feat. Mars Williamszaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Het Blue Lines Trio werd in 2012 geformeerd door Raoul van der Weide en brengt drie generaties van improvisatoren bijeen. In een onnavolgbare mix van stuiterende swing, verkennende impro, nomadische akkoorden en oprechte lyriek blijft het trio onverminderd op zoek naar nieuwe mogelijkheden van samenspel. Het is geen traditioneel pianotrio, maar een echt trio.  Speciale gast is dit keer saxofonist Mars Williams.


Mars Williams, vanwege zijn energieke stijl ooit omschreven als een ‘flame-throwing multireedist’ (Downbeat), is een ruimdenkende saxofonist die moeiteloos schakelt tussen avant-jazz, funk, hiphop en rock.


Bezetting:

Mars Williams
- saxofoon
Michiel Scheen - piano
Raoul van der Weide - bas, kraakdoos, geluidsobjecten
George Hadow - drums

 
lees meer


zaterdag
14 apr
2018
Meinrad Kneer Quintetzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Vorig jaar overrompelde hij het publiek in PlusEtage met zijn Phosphoros Ensemble. Dit jaar geeft Meinrad Kneer acte de présence met zijn kwintet, bestaande uit Berlijnse jazzmusici en improvisatoren. Kneers muziek, beïnvloed door verschillende muzikale stijlen zoals jazz, rock, hedendaagse muziek en vrije improvisatie, geeft deze groep vleugels en creëert nieuwe snijvlakken van onverwacht samenspel en krachtige improvisaties.

In 2015 bracht het kwintet hun debuut ‘Oneirology’ uit op het bekende Duitse label JazzHausMusik.
Livemuziek uit Berlijn: ‘schitterend, krachtig, animaal’ (Martin Laurentius, Jazz Thing).

Bezetting:

Sebastian Piskorz - trompet
Peter Van Huffel - altsaxofoon
Gerhard Gschlössl - trombone
Meinrad Kneer - bas, compositie
Andreas Pichler - drums

 


 
lees meer


zaterdag
26 mei
2018
De Raad van Toezichtzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


De Raad Van Toezicht
 beleefde zijn doorbraak in 2016  met concerten op Jazz In Duketown, Jazz International Rotterdam en North Sea Jazz.  Onlangs is hun debuut-album " De Raad "verschenen.

De Raad van Toezicht  is een 12-koppig powerhouse! Een speelse maar supersolide groep met een unieke line -up: een dubbele ritmesectie (2x drums, 2x bas, 2x gitaar, 2xi Keys) en een blazerssectie versterkt met viool. De energie van De Raad van Toezicht is erg aanstekelijk. De muzikale invloeden  lopen uiteen van knallende rock tot Afrikaanse muziek, latin en zelfs western-muziek. Echter jazz en funk zijn de basis-ingrediënten waar De Raad zijn spontaniteit en sterke groove vandaan haalt.

Bezetting:
Joel Botma
Trompet
Frank van Hassel 
Alt sax
Sam Thomas
Trombone
Mirco Wessolly
Viool
Jasper Mellema 
Keys
Phillipp Frenzel
Keys
Dung Hoang
Gitaar
Phillipp Ullrich
Gitaar
Daan Lever
Bas
Teun Creemers
Bas
Janik Hüsch
Drums/percussie
Bouke Hofma
Drums/percussie.

 
lees meer